vineri, 16 august 2013

Extras din REGULI PENTRU COMPETIŢII Ceasul de şah

Extras din REGULI  PENTRU  COMPETIŢII    Ceasul de şah


www.magazinuldesah.ro




Art. 6. Ceasul de şah
6.1. ,,Ceasul de şah” constă dintr-un ceas prevăzut cu două cadrane care afişează alternativ timpul, conectate între ele astfel încât să funcţioneze alternativ, câte unul. Noţiunea de ,,ceas” se referă, în prezentul regulament, la unul din cele două cadrane.
,,Căderea steguleţului” semnifică expirarea timpului de gândire alocat pentru un jucător.
6.2.
a. Când se foloseşte ceasul de şah, fiecare jucător trebuie să efectueze minimum numărul de mutări sau toate mutările într-un interval de timp determinat şi/sau se poate aloca o perioadă adiţională de timp după fiecare mutare. Toate acestea trebuie să fie specificate înainte de începerea partidei.
b. Timpul economisit de jucător într-o anumită fază a partidei se adaugă la timpul care îi va fi alocat pentru faza următoare. Fiecare jucător primeşte un ,,timp suplimentar” fixat pentru fiecare mutare. Timpul de gândire principal se foloseşte doar după expirarea timpului suplimentar fixat. Dacă jucătorul îşi opreşte ceasul înainte de expirarea timpului fixat, timpul de gândire principal nu se schimbă, indiferent dacă timpul fixat pentru mutare a fost utilizat integral sau nu.
6.3. Ambele cadrane au un ,,steguleţ”. Imediat după căderea unuia dintre steguleţe, trebuie verificată îndeplinirea cerinţelor Art. 6.2.a.
6.4. Înainte de începerea partidei arbitrul hotărăşte unde va fi aşezat ceasul de şah.
6.5. La ora stabilită pentru începerea partidei se pune în funcţiune ceasul jucătorului care are piesele albe.
6.6. Dacă nici unul dintre jucători nu este prezent la începutul partidei, jucătorul care are piesele albe va pierde tot timpul care trece până la sosirea sa; în afară de cazul în care regulamentul competiţiei sau arbitrul nu decid altfel.
6.7. Oricare jucător care ajunge la tabla de joc cu întârziere mai mare de o oră după startul rundei, va pierde partida, în afară de cazul în care regulamentul competiţiei sau arbitrul nu decid altfel.
6.8.
a. În timpul partidei, fiecare jucător, după ce a făcut mutarea pe tabla de şah, îşi va opri ceasul şi îl va pune în funcţiune pe cel al adversarului. Jucătorului trebuie să i se permită întotdeauna să îşi oprească ceasul. Mutarea sa nu este considerată a fi efectuată complet înainte de oprirea ceasului, în afară de cazul în care această mutare încheie partida (cf. Art. 5.1, 5.2).
Timpul dintre efectuarea mutării pe tabla de şah şi oprirea ceasului propriu, cu punerea în funcţiune a ceasului adversarului, este considerat ca făcând parte din timpul alocat jucătorului.
b. Jucătorul trebuie să-şi oprească ceasul cu aceeaşi mână cu care şi-a efectuat mutarea. Se interzice ţinerea degetului pe buton sau deasupra acestuia.
c. Jucătorii trebuie să folosească ceasul în mod corespunzător. Se interzice folosirea în exces a forţei asupra ceasului de control, ridicarea sau trântirea ceasului. Folosirea necorespunzătoare a ceasului va fi penalizată (a. avertisment; b. acordare suplimentară de timp de gândire pentru adversar; c. reducerea timpului de gândire al jucătorului sancţionat; d. declararea că partida este pierdută de jucătorul sancţionat; e. reducerea punctajului în partidă în defavoarea jucătorului sancţionat; f. mărirea punctajului din partidă pentru adversar până la maximul acordat pentru acea partidă; g. eliminarea din competiţie).
d. Dacă jucătorul nu este capabil să folosească ceasul, un asistent, care este acceptat de arbitru, poate fi desemnat de jucător să facă acest lucru. Ceasurile vor fi reglate de arbitru în mod egal.
6.9. Steguleţul este considerat căzut atunci când arbitrul observă acest fapt sau când unul din jucători reclamă în mod corect căderea steguleţului.
6.10. Cu excepţia cazurilor prevăzute la Art. 5.1. sau când se aplică prevederile Art. 5.2 a, b şi c, dacă jucătorul nu efectuează numărul stabilit de mutări în intervalul de timp alocat, el pierde partida. Totuşi, partida este remiză dacă jucătorul nu poate fi făcut mat de către adversar prin orice serie de mutări regulamentare, chiar şi în cazul celei mai slabe apărări.
6.11. Orice indicaţie a ceasului este considerată a fi concludentă, în absenţa unui defect evident. Un ceas cu un defect evident va fi înlocuit. Arbitrul va folosi cel mai bun raţionament al său când va determina timpul ce îl va aloca pe noul ceas de şah.
6.12. Dacă ambele steguleţe au căzut şi este imposibil să se determine cel care a căzut primul, partida va continua.




Extras din REGULI  PENTRU  COMPETIŢII    Ceasul de şah